'Muntthee drinken is niet genoeg'

Katholiek Bénédicte Verroens en moslim Brahim Laytouss in gesprek met elkaar over Marokko, het geloof en de dialoog tussen religies.

Bénédicte Verroens en Brahim Laytouss: In plaats van de verschillen te beklemtonen, zouden we ons beter focussen op wat we gemeenschappelijk hebben.Kerknet.be, Eveline Coppin

Muntthee drinken is niet genoeg

„Si Brahim salam” begroet Bénédicte Verroens Brahim Laytouss hartelijk, wat letterlijk „Mijnheer Brahim. Vrede zij met u” betekent. Verroens (32) is Belg, katholiek en heeft haar hart verloren aan Marokko. Laytouss (42) is moslim, ziet Marokko als zijn figuurlijke moeder en zijn woonplaats Gent als zijn al even figuurlijke echtgenote waarmee hij gelukkig getrouwd is. Beiden spreken ze op 13 mei op Voorplein van de volkeren (zie kader hiernaast), een debat over geloof en samenleving waarop zowel christenen, humanisten als moslims getuigen over hoe ze hun levensovertuiging ervaren als een bron van hoop voor de samenleving in de stad.


Bénédicte Verroens is actief voor de Gentse tak van IJD, Jongerenpastoraal Vlaanderen. Daarvoor werkte ze een jaar als vrijwilligster met straatkinderen in Marokko. Ze verbleef bij een Marokkaans gezin in Taroudant, in het zuiden van Marokko. „Als je in een land terechtkomt waar je niet thuis bent, ervaar je hoe moeilijk het is om de taal en de gewoonten te leren. Mijn bewondering voor inwijkelingen die in België hetzelfde proberen te doen, is dan ook groot.”


Verroens leerde de Marokkaanse en dus ook islamitische cultuur goed kennen. Al bleef ze ook haar eigen geloof trouw. „In Taroudant was er een kerk en daar ging ik op zondag naartoe. Het speelde in mijn voordeel dat ik niet de behoefte heb om over mijn geloof te praten. Spreken over je christelijke geloof lag daar namelijk moeilijk, omdat het aanzien werd als een poging om te bekeren. Een Franse vrijwilliger zou omwille daarvan zelfs het land zijn uitgezet.”


„Het kan zijn dat dat in Taroudant zo is”, reageert Laytouss, die in Marokko is geboren, „maar in grootsteden zoals Rabat en Casablanca zijn ze toch opener tegenover andere religies. In Tanger zijn er misschien wel 27 kerken en in Agadir is er een begraafplaats voor christenen en joden. Ik bezocht die al met mijn kinderen. In sommige dorpen in Marokko worden bepaalde rituelen, zoals de lofgezangen voor de man bij een huwelijk of de beschildering van de handen met henna bij de bruid, toegeschreven aan religie, terwijl dat gewoon tradities zijn.”


Volgens Verroens worden in België de verschillen tussen de religies te vaak benadrukt. „Scholen bij ons bezoeken een moskee en drinken een tas muntthee, maar echt in gesprek gaan, gebeurt haast niet.” Brahim, imam van de Al Markaz-moskee aan de Elyzeese Velden in Gent, knikt. „Voorplein van de volkeren is een stap in de goede richting, maar de dialoog tussen de verschillende religies zou beter kunnen. Het moet breder en dieper gaan en de dialoog zou ook structureel ingebed moeten worden, zodat het effect groter is. En we zouden ons inderdaad beter focussen op wat we gemeenschappelijk hebben.”


„Weet je dat het trouwens onze religieuze plicht is om in dialoog te gaan met andere levensovertuigingen?”, gaat hij verder. „Dat staat vermeld in de Mekkaanse hoofdstukken van de Koran, die 87 van de 114 verzen uitmaken, maar helaas minder goed gekend zijn. Anderen gaan bestrijden omwille van hun geloof, is daarom niet te verantwoorden vanuit de Koran. Daarin staat de waardigheid van de mens centraal, net zoals in het christendom. Ook als die man of vrouw homoseksueel is. Toen deze zomer een Gentse jongen in elkaar geslagen werd toen hij uit een homobar kwam, heb ik daar in mijn preek, waar ik altijd inspeel op de actualiteit, op gehamerd.”


„Als imam heb ik het voordeel dat er gehoor wordt aan gegeven aan wat ik zeg en dat er ook vele oren zijn. Op gewone vrijdagen rond de vijfhonderd gelovigen en op sommige feestdagen wel 850. Het is in ieders belang dat jongeren goed opgeleid worden. Dat proberen we in onze moskee, waar jongeren zes dagen op zeven les kunnen volgen, ook te doen. Zo leidden we al twaalf imams op.”


„Wat goed is,” pikt Verroens weer in, „want imams die hier getogen zijn, zoals jij, hebben het voordeel dat ze onze samenleving kennen. Ze kunnen dus een belangrijke maatschappelijke rol spelen en zo bijdragen aan het goed samenleven van verschillende culturen en religies in de stad”, besluit ze.


„Wat goed is,” pikt Verroens weer in, „want imams die hier getogen zijn, zoals jij, hebben het voordeel dat ze onze samenleving kennen. Ze kunnen dus een belangrijke maatschappelijke rol spelen en zo bijdragen aan het goed samenleven van verschillende culturen en religies in de stad”, besluit ze.


Bron

Kerknet.be door Eveline Coppin

About Us

IDARA is an independent organization working from a European context which mainly specializes in all kinds of Islamic multidisciplinary scientific studies, annual reports on social, economic, political and media issues concerning minorities and or disadvantaged by both native and immigrant populations and their developments society near monitors.

Latest Tweets

Photos